Top

Bezglutenowy chleb z ziaren

Bezglutenowy chleb z ziaren

płatki owsiane 1,5 szklanki
ziarna słonecznika 1 szklanka
pestki dyni 1/3 szklanki
siemię lniane 3/4 szklanki
migdały lub orzechy laskowe 1/2 szklanki
zmielone siemię lniane 10 łyżek
sól 1-2 łyżeczki
melasa z karobu/syrop klonowy/daktylowy/z agawy 1 łyżka
olej kokosowy 4 łyżki
woda 1,5 szklanki
Możecie dodać nasiona chia, nasiona konopi, babki płesznik, kiełki albo ulubione bakalie, u mnie migdały.
W jednej misce mieszam suche składniki.
W drugiej misce mieszam wodę, roztopiony olej kokosowy i syrop/melasę.
Mokre składniki dodaję do suchych i mieszam.
Odstawiam na min. 2 godziny.
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.
Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i przekładam masę, ugniatając dokładnie łyżką lub dłońmi (u mnie średnia keksówka ok 20 x 10 cm lub dwie dwa razy mniejsze).
Chleb piekę około 60 minut w 180 stopniach.
Delikatnie wyjmuję z formy razem z papierem i zostawiam do wystygnięcia (delikatnie zdejmuję papier).
Kroję ostrym nożem do pieczywa dopiero, gdy całkiem wystygnie.

Share

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.