Top

Wyrzuć tłuszcze trans

Wyrzuć tłuszcze trans

Czym są i jak powstają?
W kwasach tłuszczowych występujących w naturze najczęściej spotykaną konfiguracją wiązań podwójnych jest konfiguracja cis.
Oznacza to, że rodniki w stosunku do osi wiązania podwójnego są po tej samej stronie wiązania. Jeśli rodniki znajdują się po przeciwnych stronach, to mamy do czynienia z izomerem typu trans.

Są absolutnym hitem dla producentów
– tanie,
– nadają wypiekom kruchość,
– wilgotność,
– kremową konsystencję nadzienia,
– wiele produktów wykonanych z użyciem tłuszczów trans cechuje dłuższy termin przydatności do spożycia.

Skutki uboczne:
 Podwyższają poziom LDL, jednocześnie obniżając poziom HDL, podwyższają poziom trójglicerydów we krwi (zwiększają ryzyko zapadania na choroby serca).
 Zwiększają tendencje do otłuszczania się typu „jabłko”, a więc gromadzić tłuszcz trzewny w okolicach pasa.
 Wiele badań wskazuje także na ich rakotwórcze właściwości.
 Zaburzają prawidłową pracę systemu odpornościowego.
 Blokują receptory dla „dobrych” tłuszczy.
 Nie ustanowiono bezpiecznego zakresu ilości kwasów tłuszczowych typu trans w diecie, więc zalecenia mówią, aby starać się minimalizować udział tych tłuszczów w jadłospisie, dążąc tym samym do zera!

Produkty do usunięcia z diety !
 Margaryna
 Kruszonki
 Ciasta, torty i tarty
 Herbatniki
 Czekolada
 Batony i słodycze
 Krakersy
 Lody śmietanowe
 Desery i puddingi
 Kostki rosołowe
 Gotowe mieszanki przypraw
 Oleje rafinowane
 Oleje przesmażane
 Zupki chińskie
 Przetworzona żywność
 Fast food

Share

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.