Top

Zacznij od podstaw!

Zacznij od podstaw!

Jeśli często męczy Cię zgaga, masz problemy z wypróżnianiem, miewasz bóle brzucha po posiłku lub wzdęcia może oznaczać nieprawidłowe zakwaszenie Twojego żołądka! Nie mylmy zakwaszenia żołądka z zakwaszeniem organizmu to zupełnie co innego! O ile krew nie powinna być zakwaszona, o tyle nasz żołądek TAK! Dlaczego?
Ponieważ jego prawidłowe funkcjonowanie i trawienie – głównie białek i wchłanianie witamin w dużej mierze zależy od stopnia zakwaszenia. W żołądku ma być KWAŚNO, a wytwarzany kwas solny ma za zadanie rozbijać białka (budulec) na aminokwasy aby mogły one zostać wchłonięte. Jeśli kwasowość jest zaburzona nie dochodzi do rozpadu białek, które wędrują do jelita cienkiego gdzie gniją. Niestety nie to jest najgorsze. Problem zaczyna się w momencie kiedy niestrawione białko wędruje do krwi, a tam rozpoznawane jest przez nasz układ odpornościowy jako coś obcego. Organizm zaczyna zwalczać wroga i w ten sposób powstają alergie, reumatoidalne zapalenie stawów i inne choroby autoimmunologiczne!

Jeśli masz zgagę najgorszą rzeczą jaką możesz zrobić to kupić Rennie i inne shity. Tak naprawdę robisz sobie więcej szkody niż pożytku, oczywiście nie będziesz czuł pieczenia, ale również wstrzymasz produkcję kwasu solnego (jakże ważnego). Zobojętnisz kwasy, ale zgaga nadal będzie chlustała Ci do gardła, tylko nie będziesz tego czuł. Tobie się wydaje, że problem rozwiązany, a tak naprawdę tylko go pogłębiasz. Co zrobić? Dokwasić żołądek!

Jak sprawdzić czy masz prawidłowo zakwaszony żołądek?
Prosty domowy sposób: wypij pół szklanki wody z połową łyżeczki sody oczyszczonej. Jeśli odbije Ci się w ciągu 2 minut jest ok, jeśli dużo wcześniej, później lub wcale to kiepsko!

Jak zakwasić żołądek?

1. Pić 15ml ocetu jabłkowego eko (musi być mętny) rozpuszczonego w 100ml wody codziennie na czczo.
2. Kiszonki (ogórki, kapusta)
3. Betaina
4. Witamina C
5. Woda z cytryną

Share

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.